Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, признат за

...
Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, признат за
Коментари Харесай

Потвърдено: Бабата ще лежи 4 години за показното убийство на Костов

Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, приет за отговорен в убийството на Иван Попов, прочут с прякора "Костов ", осъществено на 15.11.2015 година в гр. Поморие. 
Наказанието, което Димитров би трябвало да изтърпи, е четири години отнемане от независимост при първичен общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на потърпевшото семейство сумата от 100 000 лв., представляваща обезщетение за претърпените от закононарушението и разноските по делото на втората инстанция. 
Пресофисът напомня, че делото пред Апелативен съд - Бургас беше формирано след прокурорски митинг против постановената присъда. Съдебният акт беше обект на тъжби и от страна на подсъдимия Димитров и частния обвинител - майката на Иван Попов. По време на въззивното правосъдно разследване бяха възпроизведени записи от охранителни камери в региона пред арт-клуб "Омара " в Поморие, запечатали минутите преди и след закононарушението. 
Самият съдбовен конфликт е предшестван от смяна в връзките сред Попов и Димитров, резултат от отклоняването на подсъдимия от "правия път ". Той е упрекван, че е станал "шанаджия ",т.е. махленски независим дилър на марихуана и е почнала акция по "сплашването " му. Попов почнал непрекъснато да му звъни по телефона и да му припомня, че точно той е "шеф " на "Фирмата ". Ден преди убийството Попов нападнал с гумен чук Димитров на обществено място, макар че знаел за здравословните му проблеми и бъбречната трансплантация. 
Втората инстанция е приела, че по потърпевшия Попов са изстреляни общо 6 патрона, като по тялото му са открити шест входни рани и три изходни рани при открити на местопроизшествието 6 гилзи. Съдът е показал, че с дейностите си подсъдимият Димитров е направил убийството при превишаване рамките на неизбежната защита. 
Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, възпроизведено в хода на въззивното произвеждане, в това число и на занимателен каданс са насочили правосъдния състав към извода, че изстрелите са създадени в изискванията на почнало по отношение на Димитров от страна на потърпевшия Попов и незавършено нахлуване с нож, което е било директно и директно. Пръв от заведението е излязъл Попов, който наведен, бързо и на тичешком се отправил към подсъдимия и неговите двама спътници с крясъци "Ще ви изкормя! Ще ви изколя! ", без да е провокиран от техни думи или дейности.
Въззивният състав е приел за несъмнено, че при съществуване на директно нахлуване с нож и отправени вербални закани, дейностите на подсъдимия следва да се възприемат като ориентирани в отбрана на живота и здравето му.  "Поведението на потърпевшия, думите и дейностите му, не остават подозрения за никой от присъстващите, че същият ще извърши и стартира осъществяване на демонстрираното желание да се саморазправи с подсъдимия Димитров като го нападне и нарани ", написа в постановения правосъден акт.
Апелативният съд се е съгласил с регистрираните от първата инстанция смекчаващи виновността условия за подсъдимия - чистото му правосъдно минало, съдействието на подсъдимия за откриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса както и тежкото му здравословно положение, потвърдено с многочислената здравна документи приложена по делото.
Обосновано и законосъобразно като отегчаващи виновността условия са регистрирани както обстоятелството, че все още на закононарушението Димитров е бил повлиян от използваните опиати, по този начин и многочислените и тежки пострадвания породени на потърпевшия, провокирани от създадените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното държание и упоритата воля за разпра от страна на Иван Попов.
Решението предстои на обжалване и протестиране в 15-дневен период от съобщаването му на страните пред Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР